6 juni

Har alltid tyckt att bönder är jävligt gnälliga på vädret. Bra väder, finns det?

Nu har man ju inte fiskat så mycket men det är inte många minuter som allt har stämt, temperatur, vind, vattenstånd, molnighet/sol, vattentemperatur, kläckning.

Nu – Knastrande värmebölja.

Hökensås var bokat, Kvarkasjön med små skygga öringar skulle krokas.

SMHI garanterade +30 för lördagen, Kvarkasjön är endast 1ha stor och vattentempraturen var redan innan helgen över 20 grader. Pigga och huggvilliga firrar…troligare då trötta och passiva individer.

Gert Nilsson är inte bara fembarnspappa och blipp-blopp musiker i Fakes, han är oxå räkmetare. Gert gav krispig information om det klassika ädelfiskvattnet Ängebytjärn :

– ”Di ha satt ut en helvetes massa fesk, skitstor. Di störste geck inte genom röre, di feck bäre ner dom.”

Med väderprognosen och Gerts information som bakgrund togs redan på fredagen beslutet i att avboka Hökensås. Senare på fredagseftermiddagen togs spontanbeslutet att istället testa kvällsfisket i Ängebytjärn.

Blog Image

19.00

Ängebytjärnets spegelblanka yta bryts av min Montana storlek 14 som bekvämt sänker sig ner i det 16 gradiga vattnet, väl förankrad i en Looptafs på 0.14mm. Sporadiska vak i viken. Bryggorna längs stränderna skriker P&T så det ekar. Montana brukar göra sig bra i P&T vatten.

PANG, fish-on!

Imponerande tyngd på grisen i ändan på tafsen. Kunder Gert ha rätt. Sketstor fesk?

0.14 höll inte.

På med ny Montana.

Efter 20 ångestminuter efter den brustna tafsen händer det igen – fish-on !

Imponerande tyngd på grisen i ändan på tafsen. Kunde Gert ha rätt. Sketstor fesk?

0.14 höll inte.

Två anledningar till bruten tafs. Rötet tafsmaterial (men jag testade faktiskt efter brott ett). Enorm fisk vars kraftig hugg slet av tafsen. Kunder Gert ha rätt.

Frustrationen gjorde mig yr och allmänt dizzy. Nu med 0.16 tafs. Ifall Gert har rätt.

Samtidigt som jag sansat mig börjar det vaka mer regelbundet, fler insekter i luften och mumsig vespertina på ytan. På med torrt. Långa långa kast så man når ut, naturligtvis fastnade ekipaget i buskarna bakom någon gång men med 0.16 är det ju bara att slita till lite extra så det lossnar…

PLASK på flugan! Den tog! Men av någon anledning missade jag att kroka den övergödda grisen. Nya kast. PLASK. Miss igen. Dizzy igen.

Nya kast. PLASK. Miss igen!!!

Frustrerande kast mot vaken som fortsätter. PLASK. MISS!!!

Nya kast med samma fluga. PLASK. Nudå. NEJ FAN MISS IGEN!!! Först nu kontrollerar jag flugan. Den sitter fint i 0-16 tafsen. Kroken? K R O K E N !!!

Det finns ingen krok. Böjen är borta. Buskaget, mitt ryck. Flugor.se har tydligen förbättringspotential i valet av krokar till sina flugor. Aldrig mer.

A Little learning, kolla flugan efter varje missat påslag, med en gång!

Om vi landade fisk – nej.

Om Gert har rätt, ingen vet.