Så, tillbaks igen. Lungsjöån.


Efter öringpaniken i Slovenien och ett totalkasst flytringsfiske hade vi bara en dags fiske i Lungsjöån innan vår fjällvecka i Saxnäs. Det här var avgörande huruvida Saxnäs skulle bli av, eller om det skulle hamna en bortskänkes annons på blocket.

Jonas har ju i år arrenderat ytterligare en del av Lungsjöån, Orvis sträckan. Kudos för att antalet fiskekort per dygn fortfarande är detsamma som tidigare, 7 kort gör att man i stort sett inte ens kommer se några andra fiskare vilket är en stor fördel när det är ett så tight vatten med skygg fisk.

Vi var helt inställda på att bara fiska torrt. Växlande molnighet och 16 grader kändes som högsommar om man jämför med gårdagen. Någon regnskur fräschade upp luften och fick fart på myggen. Det första som händer när vi kommer fram är att vi ser vakande fisk. Enstaka vulgator flyter sakta fram på den lugnt strömmande vattenytan. Vi prövar ett par kast men inser sedan att vi skrämt den vakande fisken, troligen öring. 50 meter nedströms ser jag nästa vak och lägger ut flugan, andra kastet lägger jag lite högre uppströms och en blank regnbåge tar bestämt min fluga när den passerar stenen. Härligt. Brormin krokar en till nedströms.

Äntligen fisk!


Ytterligare 50m nedströms brormin ser jag senare flertalet fiskar som vakar i en böj. Regelbundna och bestämda vak. Nu är det bara att rigga videokameran innan man börjar kasta. Smyga sig fram i buskarna och sen krypa ut till kanten och dra ut lite lina, sen ett kort kast snett nedströms så kommer flugan flyta ner i början på kröken där första fisken vakat.
Det här är flugfiske, nymf må vara effektivare men inget slår jakt med torrfluga på tafsen! Så gott som vindstilla, omringad av försommarens fågelkvitter och ivriga myggor trivs jag som en liten öring bland feta vulgator. Axlarna är redan avslappnade efter landade fiskar redan första timmen.
Det blir inget svårt kast, inte lång, bara se till att få rätt flyt så kommer det gå bra.
Aaaah i samma tiondel som fisken tar blir det vått i brallan ”god save the noble queen” mothugg och den sitter, hehe, bara att hasa ner i vattnet och landa 🙂


Sedan är det dags för lunchmiddag i form av snuskig nazigoreng, motbjudande snabbkaffe som får mig att ta beslutet om att investera i en handpresso.
Sedan tar brormin en regnbåge till i samma böj varpå jag tar nästa 50m promenad och upptäcker en liten pool där det oxå vakar. På tredje kastet sitter nästa Regnbåge som ger mig en bra fight. Så underbart skönt att uppleva bra torrflugefiske!!!


Vi fiskar poolen ett tag och tar hela tiden fisk på stora sländimitationer, humäret är på topp och tiden står stilla. Efter ett tag har vi landat ca 10 fiskar var så bestämmer vi oss för att låte polen vila och gå nedströms för att svulla soppa och mackor.
Vi kan inte hålla oss ifrån att återvända upp till poolen för att avsluta fisket sista 45 minuterna, och visst landar vi några till innan vi går tillbaks till bilen och kryper ur vadarna efter en helt underbar dag vid Lungsjöån.