5 december

Jag sitter på Sälens Högfjällshotell och utanför rasar årets första riktiga snöstorm. Det blev inte så många åk idag, trots nyslipade skidor.
Dalälven ligger frusen och Gun har tagit in öppet-skylten. Ingen ide att stanna till på bron över Venjan. Torrfluge-längtan slår till. Allt är fruset och vitt.

En annan markering på att vintern är här var Niklas Dahlin´s antispinnmässa i Uppsala, nu i nya lokaler men fortfarande en lika rolig tillställning som alltid, tack Niklas.

Det har varit en skitsäsong.

Som vanligt har vi fiskat våra klubb-åar Lungsjöån och Borrsjöån. För de känsliga åarna ser framtiden ljusare ut än någonsin. Det verka bli ordning på vattenföringen och ett beslut att restaurera Lungsjöån gläder oss alla.

Vatten nivån har varit alldeles för låg hela säsongen. Detta har inte bara fått fisken att bete sig konstigt utan även påverkat insektslivet och kläckningarna. En skitsäsong.

Jag har besökt Idsjöströmmen med två dagars härligt fiske, dock med ett uns av besvikelse. Som alltid är allt en fråga om tajming. Insektslivet bjöd inte upp till den dans jag hade hoppats på. Dock gav resan en härlig diskussion med Lars-Åke om fisket i Montana.

Vi hade en härlig resa till Saxnäs på öringjakt. Lågt vatten gjorde fisken mycket skygg och tillbakadragen. Få kläckningar och utebliven röding. Brormin fick ett rejält sammanbrott vid Fiskonbäcken och hans spö var i farozonen. En skitsäsong.

I Sälen hade jag och kusin Leif härliga naturupplevelser men väldigt lite fisk. Vi tog oss till Plassen med samma resultat, där fajtades vi med högt vattenstånd och besvikelsen låg som en blöt filt över oss. Vi var helt enkelt för tidigt ute.

Senare på sommaren återvände jag till Plassen för att uppleva årets vakperiod. Harr-bonanza som touchade Tjuonajokk-nivå. Jag och grabben hade några härliga fisketurer i Sälen mitt i sommaren men utan några mängder fisk – låågt vattenstånd och tryckande värme. En skitsäsong.

Vid förra årets Antispinn-mässa köpte vi en guidad tur med Uggen i Älvadalen samt ett dygn vid Norrbyströmmen. Pinsamt nog lyckades vi inte planera in något av dessa fisken. Vi tar igen det med en trolig premiär i Norrbyströmmen och sedan lite fiske med Uggen under sommaren när vårfloden ebbat ut i Älvdalen.

Jag behöver förnya mitt flugbestånd. Turen till Island skördade många krokar. Måste tillbringa lite kvalitetstid vid städet med understöd utav lite web-beställningar skall boxarna återfyllas inför 2014.

Montana 2014
Tanken är att vi i mitten på september packar väskorna och tar två veckor i Montana!
Lars-Åkes beskrivningar kittlar och lockar oss västerut och isåfall får fjällveckan vika sig. En tur till Idsjöströmmen, fiske i Sälen och klubbåarna och sedan iväg till USA är planen. Fylla upp flugaskarna, bunkra upp med minneskort till kamerorna och ta med några tomma väskor att fylla med så mycket Simms-prylar vi kan bära.

Kanske skulle man försöka träna lite i Slovenien också… och lite harrfiske i Tjuonajokk.

Tjuonajokk ja. Filmen från vår resa 2010 är färdigklippt sedan länge, musiken är färdigkomponerad av Gert. Jag har fått ok från Rolf Wendin att ha ”Notes About Freedom” till eftertexterna. Jag har lagt på berättarröst. Brormin har gjort omslagen.

Allt är klart och så går min PC sönder, troligen grafikkortet så det torde vara enkelt att köpa ny burk o lyfta över diskarna. Vi får se i mellandagarna…

Slappna av vid bindstäden och se fram emot våren och islossningen, snart är vi där!