Jonas Hagborgs Lungsjöån och Borrsjöån har växt till sig och framförallt har Lungsjöån skapat förtroende och och gått från lerdike till porlande örings-å.
Nu har vi ju inte haft några större fångster av öring – än så länge… Men ändå.

Efter en lång vinter var det skönt att stiga upp på morgonen och sätta kurs mot Lumsheden och Borrsjöån för att lura öringen till torrflugan. Julklappen jag fick av Niklas Dahlin – Bjurskrypet, fanns såklart med för att visa färg. Med var oxå brormin, grannen Anders och hans kollega Rickard, tillsammans skulle vi ockupera Borrsjöån på lördagen och sedan husera vid Lungsjöån under söndagen.
I övre delen av Borrsjöån har Jonas öppnat ”Midgesträckan” vilken vi bestämde oss för att utforska. Efter en kort vandring uppströms övre bron passerar man gallret som markerar Midgesträckans start. Det är bitvis väldigt tight där uppe. Spontana vak och gökens envetna ko-ko följde vår promenad. Ett fåtal småbågar landades men det var överlag ganska lungt med vak.

Solen bröt igenom och tidvis var det riktigt skönt vårväder, förhoppning om massiv kläckning kom och gick, vattentempraturen låg på 11-12 grader.
Anders kastade på några vak och hade ett skarpt nafs som hade fastnat fint på film om inte ivern varit så stor. smiley
https://youtube.com/watch?v=M_7Zf9KXIOo%3Ffs%3D1

Efter lunch och lite Westrinande så traskade vi vidare uppströms i solskenet, spred ut oss försiktigt längs ån för att inte spooka fisken. En härlig pool gav några av oss ett härligt fiske till ackompanjemang av åns porlande och solens varma strålar. Dock utan ett enda vak eller livstecken från fisk. Snart vandrade vi nedströms mot bron med lite större pooler och förhoppningsvis aktivare fisk.
En paus vid bron, taktiksnack, skrönor och sanningar diskuterades och sedan hade vi några timmar innan det var dags för middag. Anders krokade en fin båge alldeles nedströms bron vid ”gamla lägret”. Efter en stund tog jag beslutet att ta mig ner till gamle goa Lurebukta och 10 minuter senare kunde jag se att det vakade regelbundet och axlarna sjönk ner när den första bågen satt, skönt. Dom tog på gråvit dagsslända i storlek 14. Stripade man den försiktigt lockade det fram kraftiga hugg och två 0,13 tafsar gav vika. 6 bågar landades utan att man sett ryggen på en enda öring. Tydligt var oxå att när blåsten tog i så var det svårare att locka upp dom till ytan.

Snart var alla samlade vid Lurebukta där brormin och Anders landade bågar, ännu ingen öring. Det blåste upp och regnet analkades varpå vi packade ihop och traskade mot tentipitältet för en härlig middag med gräddstekt viltskav, tärnad potatis och primörer. Sedan var det mörkerkörning till Björkans pensionat i Ensviken där vi inkvarterades i sjöstugan där det bjöds på en skön dusch och afterfish i köks-loungen.

På söndagsmorgonen vaknade vi till vårregnets strilande och frukostlugnet spred sig, ingen stress då vi inbillade oss att Lungsjöåns innvånare nog oxå var ganska lugna denna gråkalla vårmorgon. Regnet kan man ju ta, men temperaturen under 10 grader skulle nog göra det svårt idag. Efter att vi gjort upp affärerna med källarmästare Tobbe styrde vi mot Lungsjöån.

Fisket tog sin början vid Albinodammen och sedan vandrade jag uppströms mot slogboden men allt var ledsamt lugnt, inte ett vak på hela sträckan. Vattennivån var något lägre än normalt och jag har aldrig sett så klart vatten i Lungsjöån som nu. Sightfiske hade varit underbart kul, nu fanns det dock inget att kasta på…

Vi intog middag och sedan gick vi ner till öringsdammen och fiskade oss nedströms via bäverdammen mot lillön. Brormin var först till bäverdammen där han landade tre villiga bågar, det här stället sviker aldrig, men det är trångt att vara flera som fiskar i poolen. Böjen innan brukar oxå ge fisk men så inte fallet idag.
Klockan var sen eftermiddag varpå jag och brormin plockade ihop prylarna för hemfärd. Anders och Rickard gjorde några till försök vid slogboden utan större framgång.
Det var en trög dag i Lungsjöån utan vak och kläckningar, detta toppades sedan på kvällen med förlust mot Finland i VM finalen med förnedrande 1-6. Skit.