Stress vid strömmen

Det är halvägs in i vår sommarvecka uppe i Sälen. Regn och åter regn, vi har inte sett skymten av solen under första hälften av veckan och det har regnat så gott som oavbrutet. Regnet och kylan har fått mig spendera några timmar vid bindstädet och efter lite trevande blev det några okej sländor och klinkhammer´s. Det märks att man inte binder så ofta… Istället för att binda upp lite inför Sandåslandet ble det flugor.se som fick fylla upp boxen.

Ihållande regn och låg vattentemperatur höll kläckningar och torrflugefiske på behörigt avstånd från Sälens strömmar. Jag tog en biltur och spanade lite vatten och Fulan såg mycket fin ut på endel sträckor, dock mycket högt vattenstånd. I samband med familjebesök på älg parken i Rörbäcksnäs köptes fiskekort, ny håvmagnet på Cave outdoor i Rörbäcksnäs, nu skulle det bli fiske!

Killen i affären visade på kartan några spots längs Stora Tandån och Siktån, mycket fisk men ingen större storlek utlovades.

Jag och William tog oss an Tandån innan fallet som stoppar harren från att gå upp, således väntade öring i det höga vattenståndet. Vi knallade längs ett vackert parti som inte visa något liv, sporadiska kast längs sträckan fram till skoterleds-bron gav inget resultat och sedan kom regnet i massor varpå vi plockade ihop fikat och knallade den korta biten upp till bilen. Skönt ändå att svingat spöt.

Fredagsmorgonen bjöd på lättare molntäcke med tidvis sol varpå frukost intogs snabbt och sedan ner i Lundhagsbyxorna för fiske utefter Tandån, denna gång en bit nedströms där vägen följer ån och är tillgänglig. Efter en kort tids spaning såg jag två vak från sprättande småfisk, säkerligen harr. På med en brun superpuppa, det gav inget just där jag såg dessa vak varpå jag knallade nedströms. Fiskeivern hoppade på mig och jag kände mig som en liten grabb på julafton, sprätte fram för att upptäcka nya vak. Unga björkar kantade ån, gläntor gjorde det möjligt att enkelt kasta från å-kanten. Underbart att strosa omkring utan vadare och vadarkängor! Såg ett liknande vak mitt i ån och efter en stunds trugande med superpuppan tog den. En liten spänstig harr återsattes strax därefter.

Skönt ändå att den tog. Gick en bit nedströms men inget liv och likaså uppströms där jag parkerat bilen. Dålig insektsaktivitet och inga mer vak. Antagligen kombination med det iskalla vattnet och höga vattenståndet som gör att fisken inte äter från ytan. Detta parti på ån var mycket fint med endel stenar som borde vara perfekta ståndsplatser. Det är bara att återvända vid bättre förutsättningar.

Nu är det dags för Sandåslandet!!!