Fredag 10 juni

Upp till Salbäcksvägen för i bästa fall en veckas ”jobba hemma” med flugfiske på eftermiddagarna tillsammans med William. Brormin och även kusin Leif var med fram till måndag. Samma vecka hade Per Sundin arrangerat fiske i Storån, Idre och eventuellt kunde det bli en dagstripp för att testa Storåns öringar. På lördagen begav vi oss iväg till Uggen på Älvdalens fiskecenter för lite sköna tips och inköp av backing till nya rullen jag fått av Niklas på Möller bil och fiskekort. Det ryktades om Danicakläckning i Vanån…
Vi började prata kläckningar och flugval så inköpet av backingen glömdes bort – ingen test av Vision GT idag då. Vi stannade till på lokala pizzerian i Älvdalen där Christer och Per satt och myste i avgaserna. Lite fiskesnack medan allesammans tryckte in lite härlig fast-food och William kämpade med ett berg av pommes.
-Där kom kungen.
Jo faktiskt, Carl den XVI Gustav och drottning Silvia gästade ROT idag för att uppmärksamma 100-års jubileet av Rots Skans. Målmedvetet ignorerade vi SÄPO-bilarna och styrde skyndsamt mot Rotälvens övre delar. Samtidigt som konungen drog in de första andetagen vid Rots hembygdsgård kom ösregnet som på beställning. Det blev inte många kast i Rotälven innan vi beslöt att istället för att passivt invänta uppehåll under träden sikta in oss på Vanåns Danica-kläckningar.

Vanån är fin, så är det. Men finns där fisk?
Varje gång vi åker till Sälen via vasaloppsvägen får familjen en kort paus på bron över Vanån för att spana efter vak. Inte ett vak har ännu siktats. Då skall det understrykas att de flesta resor till Sälen görs vintertid då chansen att se vak är minimal.

Vägen slingrar sig fram långa sträckor tätt intill Vanåns kant, efter några stopp utan livstecken kom vi fram till ett vackert ställe som vi inte kunde motstå och efter ett par minuters spanande såg vi några vak i solskenet. Spön och videokamera riggades.
Gul forsslända i storlek 12, rollkast ut nedströms stenen. Upprepade rutinen ett par gånger innan det slog på – och miss. Övertänd och för snabb i mothugget. Ett par kast till så satt det en liten fin harr som på beställning.

Söndagen bjöd på riktigt skitväder.
Vi begav oss till Stötens camping för att köpa backing och fiskekort.

-Hur är fisket i älvarna?

-Ja nae vettu de e högt vatten i älven nurå.
-Måste rekommendera tjärnarna va. Abborrtjärn e bra va, finns spång runt hela västsidan där lillplutten kan kasta oxå sörni. De e högt vatten ju.

-Tjärnarna…? Hur… Du menar vi ska fiska i tjärnen?

-Ja, jo de ä högt vatten i älvarna va, regnat mycke häruppe. Men ge de några dagar så sjunker det undan va.
-Ja, alltså om det slutar regna va. Annars stiger det då, om det fortsätter regna.

-Men skit oxå, tjärn… Det är väl bara räkmetare där?

-Jo visst, men nog kan de vara en å annan flugfiskare oxå.

-Men tar dom på torrt i tjärnen då?

-Hehe, nä. Du vet norrmännen dom köper våtflugor dom, så får dom fisk sen.

-Aaaaaaaaaa, nästa steg är narkotika!

Vi lämnade campingen och drog till Gräsheden utefter Görälven, tacklade på spöna och kasttränade, fikade och hade högre kvalite på fisket än räkmetarna i tjärnen.
Åkte sedan hem till huset och käkade lunch. William tröttnade och vi andra begav oss till Harrhagen för kvällsfiske. När vi klev ner vid Harrhagen sprack molntäcket upp och solen värmde skönt. Vattnet var högt och snabbströmmande. Småharr vakade sporadiskt och gick att locka upp. Skönt med lite action. Vi landade ett antal småharr i 25-30cm klassen och fikade för att sedan vid åttatiden bege oss hem till tung afterfish.

På måndagen åkte vi för att utforska lilla Femån nedströms Bäverdalen. Oxå ett vackert vatten, varsin liten fin skogsöring blev det innan fisket var över och brormin skulle in till Mora för att hinna med tåget hem.

Vädret var under tisdag och onsdag helt kasst med +9 och hagel o spöregn varpå vi städade huset och åkte hemåt på onsdagen.

Nu är det tre veckor tills vi är vid Camp Gauto och Laisälven med omnejd, skall bli riktigt härligt.

Tight Lines!